سفارش تبلیغ
صبا ویژن
کل بازدیدها:----1353446---
بازدید امروز: ----21-----
بازدید دیروز: ----206-----
بهداشت و سلامت - موسسه آسیب های اجتماعی ستایشگران زاهدان
 
 
  • درباره من
    بهداشت و سلامت - موسسه آسیب های اجتماعی ستایشگران زاهدان
    عظیم جان ابادی
    وبلاگ موسسه آسیب های اجتماعی ستایشگران به شماره ثبت 174 واقع در زاهدان با اهداف کاهش آسیب و مواد مخدر ایدز که از جمله کارهای موفق این موسسه افتتاح اولین مرکزDIC(مرگز کذری معتادین )جنوب شرق کشور تحت حمایت معاونت امور فرهنگی و پیشگیری بهزیستی س و ب ادرس مرکز زاهدان خیابان هیرمند شمالی بین هیرمند 47و49که این مرکز توانسته با تحت پوشش قراردادن بیش از 400معتاد گذری در یه سال گذشته در یکی از محله ای محروم شهر زاهدان امارخوب و قابل توجهی از خود به جای گذارد.ضمنا تمام سوالات شما رادر مورد ایدز-اعتیاد-آسیب های اجتماعی- مهارت های زندگی-ترک اعتیاد- جوابگو می باشد. تلفن های تماس:05414508964-09395438549وهمچنین در زمینه ترک اعتیاد و خدمات مشاوره ایی و حمایتی ویژه معتادین در شهر زاهدان به صورت رایگان همکاری مینماید
  • لوگوی وبلاگ
    بهداشت و سلامت - موسسه آسیب های اجتماعی ستایشگران زاهدان

  • پیوندهای روزانه
  • فهرست موضوعی یادداشت ها
  • مطالب بایگانی شده
    انواع مواد مخدر
    ایدز
    ترک اعتیاد
    همایش و کارگاه اموزشی موسسه ستایشگران
    بهداشت و سلامت
    دهان و دندان
    سلامت چشم ها
    کودکان
    داروها
    زنان و بارداری
    بیماری های کلیه
    بیماران دیابتی
    سرطان ها
    خون
    خواب و استراحت
    مراقبت از پا و کمر
    بزرگان علم پزشکی
    گوش حلق بینی - مو
    شناخت بیماری ها
    محیط زیست
    مضرات سیگار
    حجامت
    بیماری قلبی
    صرع
    سلامت روح و روان > آرامش ؛ عصبانیت
    سلامت روح و روان > معلولیت
    اعتماد به نفس و عزت نفس ؛ موفقیت ؛ کمرویی
    فقر بیکاری
    خودکشی
    دختران فراری و فحشا
    طلاق
    آسیب های اجتماعی مراکز غیر دولتی
    سلامت روح و روان > افسردگی ؛ بیماری های روانی
    مهر 1387
  • لینک دوستان من
    وبلاگ تخصصی حضرت معصومه «کریمه اهل بیت »
    عرشیان خاک نشین «شهید مرتضی بصیری»
    کریم اهل بیت
    تنها ترین سردار
    لینک باکس وبلاگ های مذهبی
    عاشقان وصال
    خط سبز
    وصال
    انتظار سبز
    حضرت مهدی عج
    هَل مِن ناصر یَنصُرنی
    خورشید خیبر
    نگاهی نو به فردا
    هرچه می خواهد دل تنگت بگو(مشاوره و مقاله)
    مشکی رنگه عشقه
    ای تشنه لب
    پوست کلف
    عــــشقـــــولـــــک
    اتحادیه دانش آموزی سیستان و بلوچستان
    انجمن طنین تفتان(ملی،مردمی،مستقل)
    .•¤ خانه آرزو ¤•.
    شیعه مذهب برتر Shia is super relegion
    دست خط ...
    فرشتگان رنجور
    ماورای سکوت
    بهترین آرزو هایم تقدیم تو باد.
    دم مسیحائی
    احساس با تو بودن
    گل یخ
    خلوت من
    دل نوشته های یک دختر شهید
    پشت جبهه
    شب مهتابی
    مه نو سفر
    وبلاگ شخصی محمدعلی مقامی
    او برای دم هر ثانیه ام رحمتی بود عظیم!
    نان ، عشق ، موتور هزار
    پلاک هشت
    کجایند مردان بی ادعا؟
    به برادرم مسیح
    کجایید ای شهیدان خدایی
    .:: رویش عشق::.
    در فراق وطنم
    امید آخر
    یک قدم تا پشت خاکریز
    قدرت شیطان
    آقاشیر
    بررسی عوارض استمناء و راه های ترک آن
    دل نوشته های کودک خیابانی
    تام ( تفکر - ایمان - محبت )
    سجاده ای پر از یاس
    تا ریشه هست، جوانه باید زد...
    خلوت تنهایی
    پرسه زن بیتوته های خیال
    فتوبلاگ
    آسیبهای اجتماعی
    آنالیز ریاضی قرآن
    مذهب عشق
    عاشق آسمونی
    .: شهر عشق :.
  • لوکوی دوستان من
  • اوقات شرعی
  • اشتراک در وبلاگ
     
  • وضعیت من در یاهو
  • تب خرگوش وارد ایران می‌شود!
    نویسنده: عظیم جان ابادی چهارشنبه 87/2/25 ساعت 10:7 صبح

    تب خرگوش وارد ایران می‌شود!  

    خرگوش

    ماجرای ورود انواع و اقسام بیماری‌های آشنا و ناآشنا از مرزهای شرقی کشور ما تمامی ندارد. در کنار خبرهای روزانه درباره ی عبور و مرور قاچاقچی و شرور و... از همسایه‌های شرقی، هر چند وقت یک بار ورود یک بیماری جدید یا قدیمی، ولی کنترل شده تن مسئولان بهداشتی مملکت را می‌لرزاند و تمام زحمات چند ساله برای کنترل بیماری را نقش بر آب می‌کند.

    کمبود امکانات بهداشتی و فرهنگی در شهرها و روستاهای شرقی کشور هم، صد البته مزید بر علت است تا این بیماری ها به سرعت گسترش پیدا کنند. جدیدترین این بیماری ها، مشاهده مواردی از بیماری «تولارمی» در روستاهای اطراف خاش و سراوان است که در همان یکی دو روز اول، 8 نفر را به کام مرگ کشانده است. بیماری ای که سال ها بود موارد آن در کشور ما دیده نشده بود.

    چهارشنبه ی گذشته، 29 فروردین 86، انتشار نامه نماینده ی خاش در مجلس شورای اسلامی به وزیر بهداشت، خبر از یک دردسر جدید در مرزهای شرقی کشور داد که اینگونه بود : «بر اساس اخباری در حوزه‌ انتخابیه اینجانب از شهرستان خاش، بیماری خطرناکی با علائم گلودرد، تب و گاهی کاهش سطح هوشیاری شیوع یافته که متاسفانه در فاصله‌ زمانی کوتاه دیروز تا امروز، هفت نفر از هموطنان در منطقه دشت‌جار جانشان را از دست داده‌اند.»

    حمیدرضا پشنگ که به دلیل گفته‌های برخی از کارشناسان، نگران بروز آنفلوآنزای مرغی در منطقه شده بود، در ادامه ی نامه از وزیر بهداشت درخواست کرد که تیم پزشکی مجربی از وزارتخانه عازم محل شود. درخواستی که بلافاصله اجابت شد و تیم های پزشکی وزارتخانه، چادرهای قرنطینه را در منطقه بر پا کردند.

    در این بین، همزمان با مرگ یکی دیگر از بیماران که باعث شد آمار تلفات به 8 نفر برسد، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با انتشار اطلاعیه‌ای، شایعات مربوط به احتمال ابتلای بیماران به آنفلوآنزای مرغی را رد کرد که به این شرح بود: «در حال حاضر عامل این بیماری، شناسایی و اقدام درمانی و پیش‌گیرانه ی لازم جهت بیماران و سایر ساکنان محل و نیز تمام کسانی که در معرض آلودگی احتمالی بوده اند، آغاز شده است.

    بنا به نظر متخصصان عفونی، عامل این بیماری نوع خاصی از میکروب است که از طریق گزش جوندگان و کک‌های موجود در بدن آنها، به انسان منتقل می‌شود (گفتنی است بارندگی های متعدد اخیر باعث افزایش تعداد جوندگان در این مناطق شده است). خوشبختانه احتمال انتقال این بیماری از طریق فرد به فرد ضعیف بوده و شواهدی مبنی بر ویروسی بودن عامل بیماری و ابتلا بیماران به آنفلوآنزای پرندگان موجود نیست.»

    با این وجود به نظر نمی‌رسید که عامل بیماری واقعا شناسایی شده باشد. چنانکه حمیدرضا پشنگ، مدتی بعد از صدور این اطلاعیه گفت: «در ابتدای امر، بیماری تشخیص داده نشد و احتمال آنفلوآنزای مرغی می‌رفت که بعد از یک‌سری آزمایش‌، عنوان شد که بیماری شایع، طاعون است، ولی امروز خبر از یک نوع سیاه زخم گلویی می‌دهند، ولی با این وجود هنوز صد درصد مطمئن نیستند.»

    اما گفتگوی دکتر موید علویان، معاون سلامت وزارت بهداشت با خبرگزاری‌ها در آخرین روز فروردین‌ ماه، قضیه را تا حدود زیادی روشن کرد که می گفت: «هنوز نتایج آزمایش PCR این بیماری به دست نیامده است، اما بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد عامل این بیماری «کوکوباسیل گرم منفی» بوده است که عامل بیماری تولارمی است.

    مشکل بیماری تولارمی یا بیماری های دیگری مثل تب مالت در کشور انتقال دام هاست و در این مورد به نظر می‌رسد، جا به جایی و انتقال دام در مرزهای شرقی کشور عامل انتقال این بیماری بوده است.»

    حسین علی شهریاری، نماینده زاهدان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم در گفتگویی ضمن اشاره به مرگ 8 نفر و بستری شدن 32 نفر در اثر این بیماری، به نکات مشابهی اشاره کرد وگفت: «این بیماری در ابتدا مشکوک به بیماری خطرناک طاعون ریوی بود که با بررسی های اولیه توسط کارشناسان بهداشت و درمان وزارت بهداشت مشخص شد، با توجه به علائم بالینی آن به احتمال زیاد بیماری تولارمی است که این بیماری یکی از بیماری‌های مشترک حیوان و انسان محسوب می‌شود.»

    جوندگان؛ متهم ردیف اول

    تولارمی(tularemia) نوعی بیماری عفونی نادر است که بیشتر جوندگان وحشی و به ویژه خرگوش را مبتلا می‌کند و به همین دلیل، تب خرگوش هم نامیده می‌شود.

     البته این بیماری مخصوص خرگوش نیست و در جوندگانی مثل سنجاب و حیواناتی مانند روباه و گوسفند هم دیده شده است. تولارمی بیشتر در آمریکا، اروپای شرقی، کشورهای اسکاندیناوی، چین و ژاپن دیده می‌شود، ولی از آنجا که اولین بار در جوندگان شهر تولار(Tulare) ایالت کالیفرنیای آمریکا دیده شده است، لذا به همین اسم نامیده شده است.

    عامل این بیماری همانطور که اشاره شد، نوعی کوکوباسیل است. کوکوباسیل‌ها گروهی از باکتری ها هستند که در زیر میکروسکوپ به شکل میله‌های کوتاه دیده می‌شوند. کوکوباسیل عامل تولارمی که «فرانسیسلا تولارنسیس» نام دارد، به طور طبیعی انسان را درگیر نمی‌کند، ولی تماس مستقیم با حیوان آلوده یا مصرف گوشت آلوده و نیز گزش کک، کنه یا مگس آلوده، می‌تواند موجب انتقال بیماری به انسان شود، چنانکه در مورد اخیر در کشورمان، بنا به گفته معاون سلامت وزارت بهداشت: «عامل بروز این بیماری احتمالا از طریق خانواده‌ای بوده که به کوه رفته و با احشام آلوده و احیانا با جوندگان و کک تماس داشته‌اند و این بیماری از دام به آنها منتقل شده است، بنابراین بهترین راه کنترل انتقال این بیماری، ممانعت از ورود غیرقانونی دام از کشورهای همسایه است.»

    بیماری مسری نیست

    اگرچه احتمال سرایت بیماری از طریق تماس با ادرار یا ترشحات حیوان آلوده و حتی استنشاق این باکتری از راه هوا هم وجود دارد، ولی سرایت از انسان به انسان نادر است.

     یک احتمال دیگر هم وقوع بیوتروریسم (اقدامات تروریستی با انتشار میکروب‌های خطرناک) است که دکتر علویان، معاون سلامت وزارت بهداشت به ‌کلی این احتمال را رد کرده و گفته است: «خانواده‌هایی که دچار این بیماری شده‌اند، در روستایی در یک منطقه کوهستانی و زیر چادر زندگی می‌کردند و انتقال دام های آنها عامل ابتلای آنها به بیماری تولارمی بوده است.

    بنابراین این مسئله هیچ ارتباطی با بیوتروریسم ندارد و این بیماری اگر تایید نهایی شود، بیشتر به تردد دام ها مربوط است تا بیوتروریسم.»

    بطور متوسط 3 تا 5 روز پس از ورود باکتری به بدن، بیماری با شروع ناگهانی تب و لرز، تعریق، سردرد، استفراغ، درد عضلانی و بی حالی خود را نشان می‌دهد. پس از 48 ساعت، علائم مشخصه بیماری ظاهر می‌شود که شایع ترین آنها، ضایعه زخمی در محل ورود باکتری به بدن (معمولا انگشت دست)، همراه با تورم غدد لنفاوی آن ناحیه است. درگیری چشمی، ریوی و تورم لوزه‌ها و حلق نیز گاهی ممکن است دیده شود.

    در اطلاعیه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم تقریبا همین موارد ذکر شده است: «به گفته متخصصان، علائم این بیماری شامل تب، سردرد، تورم دردناک و یک طرفه یا دو طرفه غدد لنفاوی گردن یا سایر نقاط بدن و نیز درد منتشر بدن و در مراحل آخر، تنگی نفس است.»

    این بیماری با آنتی بیوتیک‌های موجود، به راحتی قابل درمان است و در صورت درمان مناسب، میزان مرگ و میر آن به کمتر از یک درصد می‌رسد، ولی تاخیر طولانی در تشخیص بیماری با عواقب ناگواری همراه است و به مرگ و میر بیشتر می‌انجامد. چنانکه در مورد اخیر در کشورمان این اتفاق افتاد و بیماران که در ابتدا فکر می‌کردند به سرماخوردگی ساده دچار شده اند، خیلی دیر به مراکز درمانی مراجعه کردند، طوری که اغلب مرگ و میرها قبل از رسیدن به بیمارستان یا در اولین ساعات پس از بستری شدن رخ داده است.

    تولارمی قابل پیشگیری است

    یکی از اقدامات مناسب برای پیشگیری از این بیماری در افرادی که با حیوانات آلوده سر و کار دارند، واکسیناسیون است. در کنار انجام واکسیناسیون، رعایت نکات ایمنی زیر در جلوگیری از ابتلا به این بیماری تاثیر زیادی دارد:

    1) کسانی که با حیوانات آلوده سر و کار دارند، باید دستکش بپوشند و از ماسک استفاده کنند.

    2) گوشت حیوانات در مناطق آلوده باید قبل از مصرف، به طور کامل پخته شود.

    3) در نقاط آلوده باید آب کاملا جوشانده یا ضدعفونی شود.

    4) افرادی که در مناطق آلوده هستند، جهت جلوگیری از گزش حشرات آلوده، باید از لباس‌های آستین بلند یا اسپری یا لوسیون های دافع حشرات استفاده کنند.

    به‌ هر حال آخرین اخباری که از منطقه می‌رسد حاکی از کنترل بیماری است و ظاهرا از روز جمعه مورد جدیدی از این بیماری گزارش نشده است.

    دکتر محمد علی شهاب الدین


        نظرات دیگران ( )

  • روزهای آلودگی هوا بیشتر مایعات بنوشید
    نویسنده: عظیم جان ابادی چهارشنبه 87/2/25 ساعت 10:7 صبح

    روزهای آلودگی هوا بیشتر مایعات بنوشید

    دکتر حسین حسینیان – عضو هیات مدیره انجمن سم شناسی ایران گفت: منواکسید کربن مهم ترین آلوده کننده کنونی شهر تهران علاوه بر اثرات منفی که به تنفس و ریه می گذارد، از بهره هوشی افراد خصوصاً کودکان می کاهد.

    نوشیدن آب

    وی به ماسک های مورد استفاده مردم اشاره کرد و گفت: از هر نوع ماسکی که به منظور جلوگیری از آلودگی استفاده شود، مقداری ذرات آلوده از ماسک قابل عبور است، ولی بهترین ماسک ها آن هایی هستند که فیلترهای مناسب تری دارند.

    وی در ادامه توضیح داد: یک سری سموم از طریق پوست بر افراد اثر می گذارد. همچنین افرادی که مشکل ریوی دارند، وقتی لباسشان آلوده باشد در محیط تنفسی آلوده تری قرار می گیرند، چون البسه می توانند ذرات معلق در هوا را جذب کنند. به همین دلیل توصیه می شود در این موقعیت بحرانی افراد بیشتر استحمام و تعویض لباس کنند.

    هر چه بیشتر از مایعات و شیر استفاده شود، سموم بیشتری از طریق ادرار دفع می شود و بهتر است افراد در این روزها مایعات بیشتری را در برنامه غذایی شان قرار دهند.

    این عضو هیات مدیره انجمن سم شناسی پیشنهاد داد: در مورد مشکل آلودگی هوا باید فکری اساسی کرد و ارگان خاصی را مسئول کنترل آن کرد. در واقع باید فرهنگ سازی درست در این زمینه صورت گیرد.


        نظرات دیگران ( )

  • فیلترهای هوا علیه آلودگی هوا
    نویسنده: عظیم جان ابادی چهارشنبه 87/2/25 ساعت 10:5 صبح

    فیلترهای هوا علیه آلودگی هوا

    هوای شهر تهران به علت انباشته شدن انواع آلودگی های ناشی از سوخت های فسیلی جزو آلوده ترین شهرهای دنیاست.

    فیلتر هوا

    غلظت سرب، منواکسید کربن و سایر آلاینده های موجود در هوا در بیشتر نقاط تهران بالاتر از حد مجاز است. علاوه بر این، گرد و خاک موجود در هوا در بیشتر نقاط تهران بالاتر از میزان مجاز است که همین گرد و خاک نیز  سبب آلودگی می شود.

    گرد و خاک داخلی یک ساختمان معمولاً حاوی مواد مختلفی از جمله باکتری ها، پشم شیشه و سایر مواد محرک، سمی و آلرژی زا می باشد که فعالیت های ساکنان، باعث جنبش و پراکنده شدن گرد و خاک می شود و به دنبال آن، ذرات گرد و خاک یا از طریق تنفس و یا تماس با سطح پوست بر سلامت ساکنان ساختمان تاثیر می گذارد. این تاثیرات هر چند هم که کم باشد، در دراز مدت عوارضی خواهد داشت. برای تمیز نگه داشتن هوای داخلی ساختمان، بهترین و موثرترین راه جلوگیری از ورود آلاینده ها و نیز کاهش تبادل هوایی داخل و خارج ساختمان از  طریق بسته نگه داشتن درها و پنجره ها است.

    با فیلتر کردن هوا می توان از میزان آلودگی های داخلی کاست. استفاده از فیلترها یا تمیز کننده های هوا در سیستم تهویه می تواند در کاهش میزان ذرات بسیار مؤثر باشد.

    در خصوص ساختمان هایی که در کنار بزرگراه ها قرار دارند، می توان حداقل طی ساعات پررفت و آمد، میزان ورود هوای خارج را کاهش داد. علاوه بر این، با فیلتر کردن هوا می توان از میزان آلودگی های داخلی کاست. استفاده از فیلترها یا تمیز کننده های هوا در سیستم تهویه می تواند در کاهش میزان ذرات بسیار مؤثر باشد. برای تصفیه ی آلاینده های گاز باید از نوع خاصی از فیلترها استفاده کرد. معمولاً استفاده از این وسایل در محیط های تجاری مقرون به صرفه نیست.

    انواع فیلترها

    فیلتر کوره ای

    فیلتر کوره ای، به صورت صفحه ی صاف و مسطحی است که ضخامت آن 4 یا 7 سانتی متر است. این نوع از فیلترها به علت جذب ذرات بزرگ، بیشتر برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. ذرات جذب شده به وسیله ی این فیلترها معمولاً تأثیر چندانی بر سلامتی انسان ندارند.

    فیلتر الکترواستاتیک غیرفعال

    نوع دیگری از فیلترها، فیلتر "الکترواستاتیک غیرفعال" نام دارد که دارای بازدهی نسبتاً بالایی در جذب آلرژن ها و گرد و غبار هوا می باشد.

    فیلترهایی با کارآیی متوسط

    "فیلترهای چین دار" نوع دیگری از فیلترها هستند که دارای کارآیی بیشتر بوده و آن ها را جزو فیلترهایی با "کارآیی متوسط" طبقه بندی می کنند. این فیلترها که قادرند مقادیر قابل ملاحظه ای از ذرات ریز و مضر را جذب کنند، ضخامت های مختلف دارند که ضخیم ترین آنها دارای کارآیی بسیار بالایی است.

    فیلترهای نوع الکترونی

    فیلترهای نوع الکترونی، نوع دیگری از فیلترها هستند که ذرات را دارای بار الکتریکی کرده و ذرات باردار را جذب صفحاتی با بارهای مخالف می کنند. تمام فیلترهایی که به آنها اشاره شد، فقط ذرات را از هوا می گیرند.

    نکاتی درباره ی فیلترها و تمیز کننده های هوا

    فیلترهایی که در سیستم های تهویه ی مرکزی استفاده می شوند، باید از پُر بازده ترین انواعی باشند که سیستم می تواند با آن راه اندازی شود. "CADR" یا میزان تحویل هوای تمیز شاخصی است که به وسیله آن، میزان توانایی فیلترها برای تمیز نگه داشتن و جذب آلاینده ها مشخص می شود. نکته ای که باید به آن اشاره شود این است که اگر میزان تبادل هوای داخل و خارج زیاد باشد و یا محیط داخلی ساختمان کثیف باشد و یا اینکه منابع اصلی تولید آلودگی در محیط داخلی باشد، استفاده از فیلترها چندان تأثیری نخواهد داشت.

    شهاب میرزائیان


        نظرات دیگران ( )

  • واکنش به انتقاد تند علیه جراحی با لیزر
    نویسنده: عظیم جان ابادی چهارشنبه 87/2/25 ساعت 10:3 صبح

    واکنش به انتقاد تند علیه جراحی با لیزر

    هنوز یک هفته از انتشار خبر درمان بزرگی خوش خیم پروستات با مدرن‌ترین نوع لیزر موسوم به KTP برای اولین بار در ایران و در یکی از بیمارستان‌های خصوصی تهران در مطبوعات و خبرگزاری‌ها نگذشته بود که رئیس جامعه ی جراحان ایران(دکتر فاضل)، تبلیغاتی که در خصوص مزایای گسترده ی لیزر در انواع جراحی "توسط برخی افراد" انجام می‌ شود را "عوام ‌فریبی"خواند، جملاتی که واکنش‌هایی را در محافل پزشکی برانگیخت.

    جراحی با لیزر

    بخش قابل توجهی از صحبت‌های روز دوشنبه ی(10 اردیبهشت) دکتر ایرج فاضل در جمع خبرنگاران، در مورد تبلیغات گمراه ‌کننده ی پزشکی بود.

    رئیس جامعه ی جراحان با بیان اینکه پزشکان حق ندارند به غیر از معرفی خود و یا اعلام تغییر مکان خود از لحاظ دیگری تبلیغات انجام دهند، گفت: لیزر نیز مانند نخ جراحی یکی از ابزار پزشکی است که بیشتر در چشم پزشکی کاربرد دارد، اما متأسفانه برخی پزشکان با تبلیغ اینکه خدمات پزشکی و اعمال جراحی را با لیزر انجام می ‌دهند ،در صدد القای این پیام هستند که خدمات بهتری ارائه می ‌کنند و این عوام ‌فریبی مثل این است که فردی نخ جراحی خارجی خود را به رخ مریض بکشد و پول بیشتری بگیرد. به گفته ی دکتر فاضل برخی تبلیغات که در خصوص کاربرد لیزر در جراحی‌های زیبایی بینی ، جراحی استخوان و سایر جراحی‌ها می‌ شود، نوعی روش برای جلب توجه مردم است.

    زنجیره ی به ‌هم پیوسته

    کارشناسان می ‌گویند مشکلات نظام سلامت در کشور ما، که تبلیغات پزشکی بخش کوچکی از آن است، زنجیره ی به‌ هم پیوسته ‌ای است، چنانکه معضلاتی مثل تبلیغات و زیرمیزی هم به وضعیت اقتصادی پزشکان و به بحث تعرفه‌ها و بالاخره سرانه سلامت ربط پیدا می ‌کند.

    واکنش رئیس جامعه جراحان ایران به تبلیغات غیر واقعی پزشکی هم اگرچه با الفاظ تندی بیان شد، اما در بخش دیگری از گفته‌های خود او، می‌ توان آن را ریشه ‌یابی کرد.

    جایی که او به بحث تعرفه ‌های پزشکی پرداخت و گفت: ما نمی ‌خواهیم وضعیت کشور را با اروپا و آمریکا مقایسه کنیم، اما حتی در مقایسه با کشورهای عربی اطراف یا حتی پاکستان و بنگلادش نیز می ‌بینیم که معدل ویزیت یک پزشک عمومی در این کشورها 4 برابر تعرفه پزشک عمومی در کشور ماست و در حالی که در این کشورها متوسط‌ ویزیت یک پزشک عمومی 20 دلار است، هزینه ی یک خودرو 12 هزار دلار است، اما در کشور ما بدون دلیل قیمت یک خودرو 3 برابر است و هیچ کس هم اعتراض نمی ‌کند.

    فاضل افزود:‌ حتی تعرفه‌های پزشکی بخش خصوصی که نظام پزشکی اعلام می ‌کند نیز عادلانه و واقعی نیست و حداقل باید 10 برابر شود و متأسفانه این خود ما هستیم که با واقعی نکردن تعرفه‌های پزشکی زمینه رشوه گرفتن و پول‌های زیرمیزی و اجحاف در حق بیمار و پزشک را فراهم می ‌کنیم.

    وی گفت: این وضعیت نابسامان باعث شده است که تعداد زیادی از پزشکان جوان اکنون در حاشیه ی خط  فقر زندگی می ‌کنند. تعداد زیادی از پزشکان وضعیت معیشتی بیماران و مردم را در نظر می ‌گیرند اما هیچ‌ وقت درباره ی آن صحبت نمی‌ شود. اما همین که یک پزشک پول زیادی گرفت، همه ی رسانه‌ها می ‌نویسند.

    اخلاقیات حرف اول را می‌ زند

    دکتر فاضل با بیان این که دریافت هزینه ی اضافی که در برخی بیمارستان‌های خصوصی از بیماران در هنگام عمل جراحی اخذ می ‌شود تخلف است، گفت: پزشکانی که بیماران خود را به بیمارستان‌های خصوصی برای انجام عمل جراحی ارجاع می ‌دهند هم متخلفند، اما برخی پزشکان تمام اعمال جراحی خود را در بیمارستان‌های خصوصی انجام می ‌دهند که این مانعی ندارد.

    رییس جامعه ی  جراحان ایران، اگرچه در بخشی از سخنانش درباره ی تبلیغات پزشکی به پزشکان انتقاد کرد، اما در جای دیگری هم گفت: اخلاقیات همچنان در جامعه ی پزشکی بسیار بیشتر از سایر اقشار رعایت می‌ شود، در هیچ حرفه ‌ای مثل پزشکی چنین خدمات رایگانی به مراجعان ارائه نمی‌ شود، همچنان که در بسیاری از موارد پزشکان، بیماران را بدون دریافت حق ویزیت معاینه می ‌کنند.

    گفتنی است همزمان با صحبت‌‌های دکتر فاضل، سازمان نظام پزشکی هم اعلام کرد کلیه ی پزشکان از این پس برای امور تبلیغاتی خود باید از سازمان نظام پزشکی مجوز بگیرند، زیرا تبلیغات برخی از پزشکان در شأن جامعه ی پزشکی نیست.

    لیزر آن‌قدر هم بی ‌فایده نیست

    علیرغم گفته‌های دکتر فاضل، کارشناسان می‌ گویند کاربردهای لیزر حتی در اعمال جراحی روز به روز بیشتر می ‌شود.

    دکتر کامران کامروا، متخصص گوش، حلق و بینی می ‌گوید: لیزر نیز مانند تیغ جراحی یک وسیله است که به دلیل دقت بیشتر و ضایعات کمتری که به جای می ‌گذارد، در عمل‌های جراحی گوش، حلق و بینی بسیار کاربرد دارد.

    او ‌با بیان اینکه لیزر در عمل‌های گوش، حلق و بینی کاربردهای مختلفی دارد که بسته به نوع آن به کار می ‌رود، می ‌گوید: لیزرهای پُرتوان، در از بین بردن ضایعات توموری، برداشتن لوزه، استفاده در بیماری سینوزیت، از بین بردن پولیپ‌ها و از بین بردن ضایعات داخل تراشه و حنجره کاربرد دارد و به دلیل ضایعات کمتر و دقت کار بیشتر، نسبت به تیغ و ابزارهای دیگر مزیت دارد.

    وی درمورد کاربرد لیزرهای کم توان در گوش، حلق و بینی نیز می‌ گوید: لیزرهای کم توان نیز در از بین بردن ضایعات التهابی با افزایش سرعت ترمیم ضایعات و کاهش زمان بهبودی، بسیار در گوش، حلق و بینی کاربرد دارند.

    به گفته ی دکتر کامروا این کاربرد لیزر حدود 4 سال است که در ایران به انجام رسیده و مهم ترین کاربردش در تشخیص تومورهای سرطانی است که با استفاده از آن، از نمونه برداری‌های بی‌ مورد در ناحیه ی سرطانی جلوگیری می‌ شود.

    همچنین دکتر مژگان شفیعی شهیدلو دکترای جنین شناسی نیز می ‌گوید: دستگاه لیزر و لیزر درمانی در تمام رشته‌های پزشکی کاربرد موثری دارد، به طوری‌ که در سال‌های اخیر این روش توانسته در تسهیل درمان‌های ناباروری نیز نقش داشته باشد.

    به گفته ی وی، عدم توانایی جنین در شکفتن و تکثیر بعد از لقاح و تشکیل تخم یکی از عوامل بروز نازایی‌هاست که به کمک لیزر درمانی شرایطی فراهم می‌ شود تا جنین ناشکوفا در زمان مقرر بدون عوارض جانبی، برای تکثیر و شکوفا شدن جنین مهیا شود.

    وی در ادامه با بیان این که لیزر در درمان‌ ناباروری، کاربردهای وسیعی دارد، افزود: به کمک روش لیزر درمانی امکان دسترسی به سلول جنین و تشخیص قبل از لانه گزینی نیز فراهم می‌ شود. به این وسیله جنین‌هایی که در خطر ابتلا به ناهنجاری‌های ژنتیکی هستند، مورد بررسی قرار می‌ گیرند.

    منبع : همشهری


        نظرات دیگران ( )

  • آخرین وضعیت گوسفند شبیه‌سازی شده در ایران
    نویسنده: عظیم جان ابادی چهارشنبه 87/2/25 ساعت 10:2 صبح

    آخرین وضعیت گوسفند شبیه‌سازی شده در ایران

    اگر رویانا بتواند تولید مثل کند موفقیت ما کامل است، چون قابلیت تولید مثل یکی از فرآیندهای مهم است.

    دکتر نصر اصفهانی رئیس واحد اصفهان پژوهشکده رویان، در گفتگو با همشهری با طبیعی اعلام کردن وضعیت رویانا، گوسفند شبیه سازی شده ایرانی، می‌گوید: «‌ رویانا حدود 7 ماه دارد و در حال حاضر تفاوتی با گوسفندان هم سنش ندارد، اما تا بلوغ هنوز حدود 2 ماه زمان دارد و چون هنگامی‌که رویانا بالغ می‌شود فصل جفت گیری بهار را از دست داده‌ایم، باید تا پاییز صبر کنیم و آن هنگام برای جفت گیری رویانا از چندین ماده از نژادهای خوب و خالص استفاده می‌کنیم.»

    هنگامی‌که اواسط اسفندماه سال 85 خبری مبنی بر این‌که «رویانا قادر به تولید مثل خواهد بود و کارشناسان به دنبال همسر مناسب برای وی هستند» از قول مسئولان پژوهشکده رویان بر روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، در نشریات مختلف «تلاش برای یافتن جفت مناسب رویانا» به یکی از جالب ترین خبرهای علمی‌ تبدیل شد. غافل از آنکه دکتر نصر اصفهانی در جلسه پیش از عید، در جواب سوال خبرنگاری که از برنامه‌های آینده برای رویانا پرسیده بود، این جمله را طنزگونه بیان کرده بود.

    این شوخ طبعی ادامه یافت و هنگامی‌که خبرنگاران با کارشناسان پژوهشکده رویان تماس گرفتند، با این جواب جدید روبرو شدند: «تصمیم رویانا عوض شده است. او می‌خواهد درس بخواند و قصد ازدواج ندارد!»

    اما از شوخی‌ گذشته، واقعیت آن است که توانایی تولید مثل در حیوانات شبیه سازی شده نشانگر موفقیت کامل پژوهشگران در این عرصه است و رویانا هم از این قاعده مستثنی نیست. دکتر حسینی عضو هیات علمی ‌پژوهشکده رویان در این زمینه می‌گوید: «ملاک نهایی ارزش گذاری روند شبیه سازی تولید مثلی، تولید یک پستاندار کامل است که علاوه بر دارا بودن شرایط فیزیولوژیکی کامل حیوانات هم رده و هم گونه خود، از توانایی تولید مثل و تولید بچه سالم و طبیعی در زمان بلوغ بهره‌مند باشد.»

    به این ترتیب در بررسی حیوانات شبیه سازی شده، تست‌هایی از قبیل میزان ماندگاری پس از تولد، آزمون‌های فیزیولوژیک از قبیل سنجش پارامترهای خون و ادرار، فاکتورهای رشد و وزن گیری و...، رفتارهای طبیعی حیوان نسبت به حیوانات هم سن و هم رده، آزمون‌های ژنتیک و در نهایت تست‌های باروری و توانایی تولید مثل در نسل‌های آینده مورد توجه قرار می‌گیرند.

    اما تشخیص قابلیت باروری حیوان کلون شده در سه مرحله ظاهری (مورفولوژیک)، ساختاری- عملکردی و همچنین سلولی- مولکولی انجام می‌شود. دکتر حسینی در این زمینه می‌گوید: «اگر حیوان کلون شده نر باشد، باید علاوه بر ضمائم تولید مثلی کاملا طبیعی و عادی، در سن بلوغ رفتارهای تولید مثلی طبیعی مانند جفت یابی را از خود نشان دهد. علاوه براین پارامترهای سلولی مولکولی باید طبیعی باشد و منجر به عملکرد عادی غدد ضمیمه تناسلی و تولید اسپرم کاملا بالغ شود. و در نهایت حیوان نر باید بتواند به نحو مناسبی با یک حیوان ماده جفت گیری کند و موجبات باروری آن حیوان را فراهم کند و این آبستنی منجر به تولد بچه سالمی‌شود که این بچه خود از قابلیت تولید مثل بهره‌مند باشد.»

    لیلی زن بود یا مرد؟

    «حدود 7 ماه از تولد گوسفند شبیه سازی شده ایرانی گذشته، ولی هنوز برخی دوستان با توجه به اسم این بره تصور می‌کنند که با یک موجود ماده طرفند، در حالی‌که گوسفندی که برای شبیه سازی رویانا مورد استفاده قرار گرفت، یک گوسفند نر بوده و طبیعتا رویانا هم نر است.»

    دکتر نصر در مورد انتخاب نام رویانا می‌گوید: «می‌خواستیم نسبت این بره با پژوهشکده رویان مشخص شود و رویانا در مجامع بین المللی به راحتی شناخته شود. ضمن اینکه الف در پایان نام رویانا به نوعی هم به نژاد افشاری این گوسفند اشاره دارد. از آن گذشته تصور نمی‌کنم هر الفی در پایان یک نام به منزله مونث بودن باشد، کمااینکه در فارسی میانه نام‌هایی مانند آپادانا داریم که صرفا نام یک محل هستند.»

    در هرحال به گفته دکتر حسینی، رویانا پس از طی کردن مرحله بحرانی زندگی در چند روز اول پس از تولد، مورد برسی‌های اولیه قرار گرفته و از نظر تست‌های ظاهری تولید مثلی بدون مشکل بوده است. دکتر حسینی دیگر آزمایش‌های انجام شده بر روی رویانا را اینگونه توصیف می‌کند: «این بره از نظر فیزیولوژیک، وزن گیری، فاکتورهای رشد، پارامترهای مرتبط با خون و ادرار مورد آزمایش قرار گرفته و سالم و طبیعی بوده است و اکنون کم کم برای آزمایش‌های ژنتیک آماده می‌شویم.»

    به گفته این متخصص بررسی «تئوری پیری زودرس در حیوانات کلون شده» از جمله مسائلی است که در آزمایش‌های ژنتیک مورد توجه قرار دارد. بر اساس این تئوری موجودات همانند‌سازی شده در واقع ادامه عمر موجود اولیه را زندگی می‌کنند، چون سلول اولیه که موجود همانندسازی شده از آن گرفته شده، ماه‌ها یا سال‌ها در بدن موجود اولیه زندگی کرده و بارها و بارها تقسیم شده و بار‌ها دنباله تلومری DNA ژنوم آن کوتاه‌تر شده است.

     فرزند رویانا کی از راه می‌رسد؟

    مرحله اصلی بلوغ گوسفندان در فاصله 9 تا 11 ماهگی اتفاق می‌افتد. البته در این موجودات تولید مثل وابسته به فصل است و بهار و پاییز فصل جفت گیری گوسفندان به شمار می‌رود. بنابراین پاییز امسال رویانا از نظر سن، جثه و دیگر پارامترهای مرتبط کاملا آماده جفت گیری خواهد بود و اگر همه چیز به خوبی پیش رود، فرزندش اواخر زمستان و یا نهایتا اوایل بهار آینده متولد می‌شود.

    فرزندی که مسلما در مطالعات آینده پژوهشگران مورد استفاده قرار می‌گیرد. به گفته دکتر حسینی توانایی تولید مثل بچه‌هایی که از حیوانات شبیه سازی شده متولد می‌شوند، مورد توجه است و معمولا این قابلیت تا چند نسل بررسی می‌شود و برای تکمیل مطالعات، از این حیوانات برای تولد حیوانات عادی و شبیه سازی شده دیگر بهره می‌گیرند.

    اما از حدود 2 ماه دیگر که رویانا بالغ می‌شود تا پاییز که فصل جفت گیری شروع شود، متخصصان پژوهشکده رویان بی کار نمی‌نشینند: «وقتی رویانا بالغ شود و بتوانیم نمونه‌های اسپرمش را در اختیار بگیریم آزمایش‌های سلولی- مولکولی را آغاز می‌کنیم. آزمایش‌هایی چون سنجش تعداد و تحرک اسپرم‌ها، توانایی باروری و....»

    به گفته دکتر حسینی این داده‌ها به غنی سازی اطلاعات موجود در مورد یک حیوان کلون شده می‌انجامد و کارشناسان را قادر می‌سازد تا این اطلاعات را با داده‌های مربوط به یک بره طبیعی همسان و از همان نژاد مقایسه کنند.

    اما بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که در جفت گیری حیوانات شبیه سازی شده، خالص بودن نژاد جفت و شناخته شده بودن خصوصیاتش مهم ترین نکته‌ای است که مورد توجه کارشناسان قرار دارد.

    نکته‌ای که از نظر دانشمندان ایرانی هم دور نمانده است: « جفت مورد استفاده باید از یک نژاد خالص باشد که خصوصیات آن برایمان کاملا شناخته شده باشد تا در مورد بچه بدانیم چه خصوصیاتی را از مادر و چه خصوصیاتی را از رویانا به ارث برده است. در مورد رویانا هم اول از یک گوسفند ماده ی خالص افشاری که هم نژاد خود رویاناست، استفاده می‌کنیم. ضمن اینکه برای بررسی آمیختگی ژن‌ها می‌توانیم از گوسفندهای ماده‌ی از نژادهای دیگر چون بختیاری خالص، مغانی خالص و ... نیز بهره گیریم.»

    سپیده سمایی


        نظرات دیگران ( )

    <   <<   16   17   18   19   20   >>   >

  • لیست کل یادداشت های این وبلاگ
  • ویژه نامه شهادت امام حسن مجتبی با بیش از 100 مطلب
    ادرس جدید سایت
    کپسولهای ترک اعتیاد، بلای جان معتادان
    کتامین
    روشهای نوین ترک سیگار
    [عناوین آرشیوشده]